A fost reconstruită în secolele XIV-XV în stil gotic iar în prezent, este un monument de arhitectură de valoare naţională. Adăposteşte valoroase picturi murale, atât în navă şi în cor, cât şi la nivelul parterului.
Picturile cu Sfinţii Apostoli, cu regii sfinţi ai Ungariei sau legenda Sfântului Ladislau/Szent László/Ladislaus der Heilige sunt doar câteva din picturile murale din navă şi corul bisericii, ele datând din jurul anului 1400.
Picturile de la parterul turnului datează de la mijlocul secolului al XV-lea şi sunt de factură bizantină. Datorită unor renovări succesive, picturile au fost tencuite şi acoperite cu var, fiind scoase din nou la lumină, prima dată în anul 1927 şi apoi începând cu anul 2002.
Satul Remetea este atestat documentar din anul 1422-Remethe. Pare a fi un caz tipic de sate gemene, după cum sugerează documente din anii 1445-Magyarremethe, Olahremethe sau 1552-Magyar Remethe, Wanchya Remethe. Un sat maghiar şi un sat vlah/românesc.
În 1562, familiile nobiliare Cséffy şi Vizessy au primit aici o donaţie regală. În anii 1600, Miklós Vajda şi Zsigmond Vajda au fost proprietarii domeniului, care apoi trece în posesia episcopiei greco-catolice din Oradea/Nagyvárad/Großwardein/Veľký Varadín. biserici.org